RETTIGHEDER, BLOGGING AND SHIT - SIGNE MØRKEBERG SJØSTRØM
MANGLER DU EN SKØN KONTINENTALSENG?

RETTIGHEDER, BLOGGING AND SHIT

img_2208

Det er ulovligt at stjæle og mens de fleste af os ikke kunne drømme om at stjæle i den nærmeste Netto, så er der desværre ikke helt den samme disciplin på det store vilde web! Faktisk er det ganske få som kender rettighederne og både fotografier samt tekst bliver glædeligt tyv stjålet fra bloggere og privatpersoner gang på gang. Personligt pisser sådan noget mig fuldstændig af, mest af alt nok grundet mit arbejde som fotograf og min viden om rettigheder og ophavsretten. Dagens tema er derfor rettigheder, blogging and shit!

Der findes rigtig mange shitty mennesker og virksomheder som ønsker at springe over hvor gærdet er lavest. Men i Danmark har vi ophavsretten, som i store træk betyder at den person som har skudt et billed eller skrevet en tekst, har de fulde rettigheder ( også 70 år efter sin død ). Med mindre man har givet rettigheder videre og her mener jeg ikke at have lagt et billed på de sociale media, men en konkret SKEVET aftale om videregivelse af rettighederne eller brugen af billederne. Så ejer ejermanden de fulde rettigheder og billedet må ikke blive brugt uden ejermandens godkendelse. Hvis det ikke sker, betegnes det faktisk fuldstændig som tyveri og en ulovlig handling! Desværre har jeg ofte oplevet at både bloggere og privat personer, ikke er helt klar på deres rettigheder. De sidder fortvivlede tilbage med en følelse af at være misbrugt OG det er bare ikke i orden!! Det her er også gældende med “delt fra @” på instagram, twitter etc. det er ikke nok bare at “tagge”, uden en konkret aftale er det tyveri!

Hvad gør man så, hvis éns billed eller tekst er blevet “lånt” uden tilladelse?
Personligt, har jeg med stor succes brugt Not-Allowed.dk gentagende gange, sagerne køres efter princippet: no cure no pay. Og du står uden kæmpe store advokat regninger men til gengæld en pisse dygtig og kompetence mand som kæmper sagen for dig! LOVE IT!!

Hold dig ikke tilbage hvis du føler dit arbejde er blevet tyv stjålet!

above-copenhagen-lookbook-released12

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

MANGLER DU EN SKØN KONTINENTALSENG?