PLEASE DON’T STEAL – SIGNE MØRKEBERG SJØSTRØM
WANTED / FASHION

PLEASE DON’T STEAL

DoNotSteal

Virkelig? Igen? Mine tanker køre rundt, og mit hjerte pumper afsted.
Ingen ønsker at være den her sure kælling, som brokker sig og sender regninger for overtrædelse af den danske ophavsret. Men af en eller anden grund, ender jeg ofte med at være skurken når andre mennesker stjæler mit arbejde.. Hallelujah!

Men lad mig gør det meget klart, jeg sender en regning hver gang. I tilfælde af tyveri af mit arbejde, er jeg ikke et sødt menneske og charme, sletninger af billederne eller ligende fungere bare ikke længere.

Jeg har netop opdaget det er sket igen, tyveri af mine billeder. Det er sket flere gangen, inden for den sidste måned, og nu er jeg ved at blive en smule træt af det! Hvilket er en af de ting, som gør mig stik tosset. Ikke mindst har jeg et helt kreativt team, af talentfulde makeup atister, stylister og hår stylister som burde krediteres for deres fantastiske arbejde, hvilket jeg lægger stor vægt på og føler et ansvar overfor dem. Et andet andet er at jeg simpelhen ikke kan forstå det kan være så svært for andre mennesker at respektere den kreative kunst.

Så lad mig komme ind på emnet ophavsrettet igen.

Det er dybt ulovlig at bruge fotografier, uden fotografens tilladelse.. Dette er værd at huske i en branche, hvor vores levebrød er fotografier. Som fotograf er jeg nød til at være opmærksom på hvor mine fotografier befinder sig.. Da det ren faktisk er tyveri af mine kunstværker!

Nogle gange sker det, at mine fotografier bliver taget og brugt i andre sammenhæng end jeg har godkendt. Blogs, magasiner, ugeblade, plakater og jeg bryder mig bestemt ikke om at mine rettigheder bliver krænket! Lad mig lige nævne at fotografens eneret til fotografiet gælder i 70 år efter fotografens død. Dvs at du har retten til dine billeder resten af dit liv ? og at retten derefter overgår til dine arvinger i 70 år.

Så er du blogger, og er i tvivl om dette også gælder dig.
Læs mere om Fotografier & blog ? Læs mere om emne fra en af de sejeste blogger, Katja Moikjær

Hvad skal man så gøre, hvis ophavsretten er brudt?

Som tommelfingerreglen hedder ?billedprisen? (hvad den nu måtte være) + 100% for manglende tilladelse + evt. 100% for manglende fotografnavn (hvis det er udeladt).

Ofte er det en redaktør eller et medie der misbruger ophavsrettighederne, og ligepræcis disse burde vide bedre, og så skynder de sig at betale. Selvfølgelig vil en f.esk fritidsklub synes de er ikke-kommercielle, men når de har rådført sig med deres advokat, ved de at deres sag står dårligt. Husk altid at være opmærksom på dette er dine rettigheder, som kunster er din kunst beskyttet.

Jeg har tidligere skrevet et mere dybtegående blogindlæg om ophavsretten.

x

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

WANTED / FASHION